Az Arany Medve-díjazott és további berlini nyertesek hamarosan a magyar mozikban!

2018. április 11.

Budapest, 2018. április 11. – A 68. Berlinalén Arany Medvével és a legjobb elsőfilm díjával jutalmazott román dráma, a Ne érints meg! (Touch Me Not), a zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját elnyert Arc (Twarz), az ökumenikus zsűri különdíját megkapó Utoya, július 22. (Utøya 22. juli), továbbá a versenyprogramban szereplő Tranzit (Transit) is a magyar mozikba kerül ősszel a Vertigo Média forgalmazásában.

A 68. Berlinale versenyprogramjában szereplő négy film is a Vertigo Média forgalmazásában kerül a magyar mozikba. A Ne érints meg! (Touch Me Not) című román dráma elnyerte az Arany Medvét és a legjobb elsőfilm díját. A zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját kapta meg az Arc (Twarz), az ökumenikus zsűri különdíját az Utoya, július 22. (Utøya 22. juli). Továbbá a versenyprogramban szereplő német Tranzit (Transit) is a magyar mozikba kerül az ősz folyamán.

A román Adina Pintilie elsőfilmje volt a fesztivál egyik legnagyobb szenzációja. A Ne érints meg! főszereplője egy ötvenes éveiben járó angol nő, aki retteg az intimitástól, s fóbiája leküzdésében, valamint szexualitása felfedezésében terapeuták és furcsa idegenek segítik. Az Arany Medvét és legjobb elsőfilm díját elnyert Ne érints meg! november 22-én kerül a magyar mozikba.

A lengyel rendezőnő Malgorzata Szumowska Arc című filmje a zsűri nagydíja Ezüst Medve-díját kapta meg. Szumowska megtörtént eseményeket feldolgozó filmjében egy hatalmas Krisztus-szobor építése során balesetet szenved egy férfi, akinek eltorzul az arca a sérülése során. Mindez új társadalmi státuszba helyezi a helyi kisközösség tagját, ami nem marad drámai következmények nélkül. Az Arc november 15-én kerül a magyar mozikba.

Megtörtént eseményeket dolgoz fel az Utoya, július 22. is, amely Anders Behring Breivik 2011. július 22-i tömeggyilkosságát az Utoya nyári táborban egy fiktív karakter szemén keresztül mutatja be. A támadás másfél órája valós időben, vágás nélkül pereg a vásznon, s teszi szinte elviselhetetlenül átélhetővé a modern Norvégia történetének legrémesebb napját. Az ökumenikus zsűri különdíját megkapó film szeptember 27-én kerül a magyar mozikba.

Rendhagyó módon mesél el egy rendhagyó történetet a Tranzit is. Christian Petzold sikerrendező a Barbara és a Phoenix bár sikere után ezúttal napjaink tárgyi környezetében mesél a második világháborúról, s számol be egy férfiről, aki a nácik elől menekülve a túlélés érdekében egy halott ember identitását veszi fel. Mielőtt egy Amerikába induló hajón elhagyná Európát, találkozik a halott férfi feleségével, s mindez megváltoztatja addigi terveit. A meghökkentő misztikus dráma október 11-től látható a magyar mozikban.

WordPress Video Lightbox Plugin